Metody ocieplania dachu

Metody ocieplania dachu

Dach jest ważnym elementem każdego budynku. Jest też miejscem, przez które uciekać może sporo ciepła. Dlatego warto zainwestować w ocieplenie dachu. Zwróci się to w postaci oszczędności na ogrzewaniu.

Sposoby na ocieplenie dachu są różne. Najpopularniejszy to wełna mineralna.

Montuje się ją w dwóch warstwach z wykorzystaniem profili stalowych i wieszaków montowanych do krokwi. To najczęściej stosowana forma docieplenia dachów. Inna, również klasyczna, a przy tym nieco tańsza metoda wykorzystuje płyty styropianowe. Z uwagi na sztywność styropianu dokładne wyłożenie przestrzeni materiałem izolacyjnym jest trudniejsze, niż w przypadku wełny mineralnej. Płyty styropianowe również montuje się w dwóch warstwach.

Nowszymi technologiami stosowanymi w ociepleniach dachów są: pianka poliuretanowa (PUR) i celuloza. Obie metody charakteryzują się podobną skutecznością.

Pierwsza polega na natryskiwaniu lub wtryskiwaniu przy pomocy specjalnego pistoletu pianki poliuretanowej (PUR). Metoda ta jest dość droga, ale do jej niewątpliwych zalet należy precyzyjne ułożenie docieplenia i szybkość całej operacji. Pianka gwarantuje też dużą szczelność. Celuloza ma postać niepalnych granulek, które są pod ciśnieniem wdmuchiwane. Cały proces trwa bardzo szybko i nie wymaga żadnych prac demontażowych – wdmuchiwanie granulatu celulozy można prowadzić nawet przez bardzo niewielkie otwory. Metoda ta świetnie sprawdza się w uzupełnianiu ocieplenia dachu lub poprawiania dociepleń niewłaściwie wykonanych.
Niezależnie od tego, którą metodę wybierzemy – wełnę mineralną, styropian, piankę poliuretanową (PUR), czy celulozę), ocieplenie dachu zawsze znacząco zwiększy komfort cieplny w pomieszczeniach domu i pozwoli zaoszczędzić na opale.

Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików Cookie, które można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Ustawienia plików cookie w tej witrynie są ustawione na „zezwalaj na pliki cookie”, aby zapewnić najlepszą możliwą jakość przeglądania. Jeśli nadal korzystasz z tej witryny bez zmiany ustawień plików cookie lub klikniesz „Akceptuję” poniżej, wyrażasz na to zgodę.

Zamknij